Historiek

Stijn Lombaerts wordt in 2004 op Togolese wegen tegengehouden door de politie (gendarmerie). Hij vertrok een half jaar eerder uit Brugge met een VW-busje naar West-Afrika. De agent blijkt na zijn werkuren coördinator te zijn van een NGO. Stijn wordt door hem aangemaand om de NGO en zijn projecten te bezoeken. Stijn is bij zijn bezoek onder de indruk en is er van overtuigd dat de mensen die zich inzetten voor ONG CADO goed werk verrichten en met de nodige zorg en aandacht hun NGO uit willen bouwen. Een eerste basis van vertrouwen werd gelegd en Stijn beloofde om de eerste website voor ONG CADO op te zetten.

Het jaar erna, in de zomer van 2005 vertrok zijn zus Nele Lombaerts samen met Miel Verbeeck naar Togo om bij de NGO vrijwilligerswerk te verrichten. Ze maakten kennis met hun projecten en waren eveneens onder de indruk. Nele en Miel besloten zich eenmaal terug in België vrijwillig voor ONG CADO in te zetten. Samen zorgde ze er voor dat de organisatie bekend werd bij Belgische studenten en jongeren die op zoek waren naar een Afrika-ervaring.

Het jaar daarop vertrok Nele terug naar Togo. Ditmaal vergezeld door haar vriend Bert Bernolet. Ook hij wilde iets doen voor de mensen ter plaatse. Omdat het dorp geen elektriciteit had, besloot hij om met zijn achtergrond als industrieel ingenieur op zoek te gaan naar mogelijke oplossingen. Al snel bleek dat zonnepanelen de beste optie waren om aan de basisbehoeften van elektriciteit te voldoen. In september 2006 installeerden ze zo het eerste zonnepaneel, gesponsord door Kaho Sint-Lieven, in Agou-Avédjé. Daarmee konden voortaan twee lampen branden in het plaatselijke ziekenhuisje.

In mei 2007 richten Nele Lombaerts, Miel Verbeeck, Bert  Bernolet & Hadewijch Opsomer ondersteund door Stijn Lombaerts een Belgische vzw op: vzw BISZ, vereniging ter bevordering van de interculturele samenwerking met het zuiden.

Nog in mei vertrok de eerste stagiair naar Togo die zonnepanelen zou plaatsen. Ditmaal werd het schooltje voorzien van verlichting.

In samenwerking met Energy Assistance plaatste Bert Bernolet in september 2007 zonnepanelen voor nog een ziekenhuisje en een schooltje in Togo. In Agou-Avédjé werd het ziekenhuisje verder uitgerust met een frigo voor medicatie en vaccins. Ook het bibliotheekje –het jaar ervoor opgericht door BISZ- werd van verlichting voorzien.

Door de enorme dankbaarheid die de bevolking toonde, was Bert volledig overtuigd om dit verder te zetten en zoveel mogelijk uit te breiden naar andere dorpen en landen.

In januari 2008 werd Solar Zonder Grenzen geboren als project van vzw BISZ met als doel deze droom waar te maken.