Zonnepanelen voor het ziekenhuis in het dorp Daga Youndoum Bambara, Senegal - april 2009
Stand van zaken
  100% gerealiseerd

In mei 2008 kregen wij, Solar Zonder Grenzen, een projectaanvraag van de organisatie SORA.
Een jaar daarvoor is SORA begonnen met de uitbouw van een medische post in Senegal. Meer bepaald in Daga Youndoum Bamabara. Een broussedorp gelegen op 37 km van de stad Kaolack. Het is een landbouwersdorp en elektriciteit was er nog volkomen afwezig.

Sora wil de plaatselijke bevolking een echte kans geven om te overleven. Onder leiding van één arts en één verpleegster waren er al consultaties begonnen in het ziekenhuis, maar door de afwezigheid van elektriciteit kon het niet volledig opengaan (geen opnames, geen overnachtingen, geen andere mogelijkheden,...), daar de regering geen personeel wil sturen zolang die er niet is, en zonder personeel geen kliniek.

Het was echter zeer dringend dat het ziekehuis moest opengaan.Vrouwen stierven tijdens het baren van hun kind, vele pasgeborenen en kinderen stierven als gevolg van het falen van elementaire zorg, er gebeurden heel wat ernstige ongevallen in het dorp maar daar kwam hulp ook te laat. Bevallingen die ’s nachts moesten gebeuren waren altijd met een zaklamp. Medicijnen en vaccins konden niet in een koelkast bewaard worden.

Door dit alles kon Solar Zonder Grenzen niet bij de pakken blijven zitten. Met een team van drie vrijwilligers zijn we in de Paasvakantie 2009, richting Daga getrokken. Door onze ervaring die we reeds in het verleden opbouwden via andere projecten die we deden in o.a. Togo en Burkina Faso, konden we in een week tijd het volledige ziekenhuis voorzien van elektriciteit. We installeerden 15 zonnepanelen die er voor moeten zorgen dat er licht is voor nachtelijke bevallingen en consultaties, dat er elektrische apparatuur kan gebruikt worden zoals echografie, radiologie, koelkast, sterilisator,... Maar ook niet te vergeten dat het ziekenhuis dan eindelijk volwaardig kan opengaan. En dat de situatie van de plaatselijke bevolking kan verbeteren.

Getuigenissen
" Het was voor ons vroeger helemaal niet gemakkelijk om zieken, zwangere vrouwen of gewonden op een goede manier te verzorgen. Ik kan geen woorden vinden om jullie te bedanken. "
Karamoko TakaTike (dorpschef)

Ik ben Karamoke, Chef van het dorp Daga Youndoum Bamabara. In de eerste plaats ben ik landbouwer, daarnaast kan iedereen van het dorp terecht bij mij met dringende vragen.

Ik ben heel blij dat dankzij SORA hier reeds een ziekenhuis als dit gekomen is. Daar het dichtsbijzijnde ziekenhuis heel ver is en we hier niet beschikken over een auto en er geen verlichtte wegen zijn.Het was voor ons helemaal niet makkelijk om zieken, zwangere vrouwen of gewonden op een goede manier te verzorgen.

Dankzij Solar Zonder Grenzen die hier zonnepanelen kwam plaatsen is er nu ook elektriciteit in het dorp en vooral in het ziekenhuis. Je moet weten dat het dichtsbijzijnde dorp met netspanning veel te ver hiervandaan ligt. Door de zonnepanelen kunnen we nu dag en nacht een nog betere verzorging aanbieden. We kunnen nu nachtelijke bevallingen doen en kunnen de vaccinaties koel bewaren in de frigo.

Ik kan geen woorden vinden om jullie te bedanken, heel erg bedankt, ik en het ganse dorp zal jullie in onze gebeden opnemen.


" Nu kan ik met een gerust hart naar een bevalling toegaan "
Verpleegster

De zonnepanelen zijn een groot cadeau, er zijn geen woorden voor. Nu kan ik, als ik ’s nachts uit mijn bed gehaald wordt, met een gerust hart naar een bevalling toegaan. Ik was vroeger altijd bang als ik aan een bevalling moest beginnen. Hoe vreemd het ook klinkt, maar bij toeval bevallen de vrouwen hier altijd in het midden van de nacht. Ik was bang dat er iets kon fout lopen doordat ik niet genoeg zag en was altijd onzeker voor ik moest beginnen. Ik werkte altijd onder het licht van een piepklein lampje die ik in mijn mond hield. Nu met de zonnepanelen valt dit allemaal weg en kan ik op een goede manier mijn werk doen. Bedankt voor alles.


Fotoalbum