Zonnepanelen en energieopwekking op scholen

Zonnepanelen en energieopwekking op scholen

In de huidige tijd is duurzaamheid een belangrijk onderwerp geworden. Door de effecten van klimaatveranderingen worden steeds meer mensen zich bewust van de noodzaak om milieuvriendelijk te leven. Dit geldt ook voor onderwijsinstellingen, zoals scholen. Door het gebruik van zonnepanelen kan er op een duurzame manier energie worden opgewekt. In deze blog bespreken we de voordelen en mogelijkheden van het gebruik van zonnepanelen op scholen.



Voordelen van zonnepanelen op scholen

Het gebruik van zonnepanelen op scholen heeft verschillende voordelen. In de eerste plaats is het goed voor het milieu. Zonnepanelen zetten namelijk zonne-energie om in elektriciteit, zonder dat daarbij schadelijke stoffen vrijkomen. Hierdoor wordt er minder fossiele brandstof gebruikt, wat weer leidt tot minder CO2-uitstoot. Dit draagt bij aan een vermindering van de opwarming van de aarde.

Daarnaast is het gebruik van zonnepanelen financieel aantrekkelijk voor scholen. Hoewel de aanschaf van zonnepanelen in eerste instantie duur kan lijken, verdienen scholen dit in de loop van de tijd terug. Door de energie die de zonnepanelen opwekken, wordt er namelijk minder stroom van het energiebedrijf afgenomen. Hierdoor dalen de energiekosten van de school. Op de lange termijn kan dit een flinke besparing opleveren.

Mogelijkheden van zonnepanelen op scholen

Er zijn verschillende mogelijkheden om zonnepanelen op scholen te installeren. Zo kan er gekozen worden voor zonnepanelen op het dak van de school. Dit is vaak de meest gebruikte optie, omdat er op deze manier optimaal gebruik wordt gemaakt van de zon. Ook kan er gekozen worden voor zonnepanelen op een overkapping van bijvoorbeeld het schoolplein. Hierdoor wordt er niet alleen energie opgewekt, maar wordt er ook nog eens schaduw gecreëerd op het plein.

Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden om energie op te wekken op scholen. Zo kan er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een zonneboiler, die water verwarmt met behulp van zonne-energie. Hierdoor worden er ook weer kosten bespaard op het gebruik van gas. Ook kan er gekozen worden voor een warmtepomp, die werkt op elektriciteit en warmte uit de lucht of bodem haalt.

FAQs

1. Welke soorten zonnepanelen zijn er?
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, zoals monokristallijne zonnepanelen, polykristallijne zonnepanelen en dunne film zonnepanelen.

2. Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig om een school van energie te voorzien?
Dit hangt af van het energieverbruik van de school. Een installateur kan hierbij helpen en een schatting maken van het aantal benodigde zonnepanelen.

3. Zijn er subsidies beschikbaar voor scholen die zonnepanelen willen aanschaffen?
Ja, er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor scholen die willen investeren in duurzaamheid. Het is aan te raden om hierover informatie in te winnen bij de gemeente.

4. Kan een school ook in de winter gebruik maken van zonne-energie?
Ja, hoewel er in de winter minder zonlicht is, kunnen zonnepanelen nog steeds energie opwekken. Wel is de opbrengst lager dan in de zomer.

5. Kan een school ook energie terugleveren aan het energiebedrijf?
Ja, als de zonnepanelen meer energie opwekken dan de school verbruikt, kan de overgebleven energie teruggeleverd worden aan het energiebedrijf. Dit wordt ook wel salderen genoemd.

Conclusie

Het gebruik van zonnepanelen op scholen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook financieel aantrekkelijk. Scholen kunnen hierdoor flink besparen op energiekosten. Er zijn verschillende mogelijkheden om zonnepanelen te installeren en ook andere vormen van duurzame energieopwekking zijn mogelijk op scholen. Door te investeren in duurzaamheid, dragen scholen bij aan een betere toekomst voor onze planeet.