zonnepanelen en hagel

Zonnepanelen en Hagel: alles wat u moet weten

Als u zonnepanelen heeft, dan weet u waarschijnlijk al dat deze een duurzame en betrouwbare manier zijn om energie op te wekken. Maar wist u ook dat zonnepanelen bestand moeten zijn tegen verschillende weersomstandigheden? Eén daarvan is hagel. In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over zonnepanelen en hagel.Wat is hagel?

Hagel is een weersverschijnsel waarbij harde ijskorrels uit de lucht vallen. Deze ijskorrels kunnen verschillende groottes hebben, van enkele millimeters tot wel enkele centimeters. Hagel kan schade aanrichten aan gebouwen, voertuigen en andere objecten die zich buiten bevinden.

Zonnepanelen en hagel

Zonnepanelen zijn ontworpen om bestand te zijn tegen verschillende weersomstandigheden, waaronder hagel. De meeste zonnepanelen zijn getest en gecertificeerd om impact van hagel te weerstaan. Tijdens deze test worden de panelen blootgesteld aan ijsballen met verschillende groottes en snelheden. Als het paneel deze test doorstaat, dan wordt het gecertificeerd als bestand tegen hagel.

Wat als er toch schade is?

Ondanks de certificering kan het voorkomen dat er toch schade is aan de zonnepanelen door hagel. In dat geval is het belangrijk om zo snel mogelijk een professional in te schakelen om de schade te beoordelen en eventueel te repareren. Het is niet aan te raden om zelf reparaties uit te voeren, omdat dit gevaarlijk kan zijn en de garantie op de zonnepanelen kan vervallen.

Hoe kunt u schade voorkomen?

Hoewel hagel niet altijd te voorkomen is, zijn er wel maatregelen die u kunt nemen om de kans op schade te verminderen. Een van de manieren om dit te doen is door zonnepanelen te installeren met een hogere impactweerstand. Deze panelen zijn speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen hagel en andere weersomstandigheden.

Een andere manier om schade te voorkomen is door regelmatig onderhoud te laten uitvoeren aan de zonnepanelen. Tijdens dit onderhoud kan de installateur controleren of er eventuele beschadigingen zijn en deze direct repareren.

Conclusie

Zonnepanelen zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden, waaronder hagel. Ondanks dat er certificeringen zijn om de impact van hagel te weerstaan, kan er toch schade ontstaan. Het is belangrijk om in dat geval een professional in te schakelen om de schade te beoordelen en eventueel te repareren. Door zonnepanelen te installeren met een hogere impactweerstand en regelmatig onderhoud te laten uitvoeren, kan de kans op schade worden verminderd.

FAQs

1. Kan hagel zonnepanelen beschadigen?
Ja, hagel kan schade aanrichten aan zonnepanelen.

2. Kunnen zonnepanelen getest worden op impact van hagel?
Ja, zonnepanelen worden getest op impact van hagel en worden gecertificeerd als ze deze test doorstaan.

3. Is het veilig om zelf reparaties uit te voeren bij schade door hagel?
Nee, het is niet aan te raden om zelf reparaties uit te voeren bij schade door hagel. Schakel hiervoor een professional in.

4. Hoe kan ik schade aan zonnepanelen door hagel voorkomen?
Door zonnepanelen te installeren met een hogere impactweerstand en regelmatig onderhoud te laten uitvoeren, kan de kans op schade worden verminderd.

5. Kan schade aan zonnepanelen door hagel worden gerepareerd?
Ja, schade aan zonnepanelen door hagel kan worden gerepareerd door een professional.